Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Novice Novica 013 Prejšnja Naslednja
 

10. oktober 2001
M&M - miti in manipulacije

Kot človek, ki se zanima za zgodovino soške fronte, sem v minulih letih opazoval razraščanje celega kupa mitov in celo zavestnih manipuliranj z zgodovinskimi dejstvi in viri prve svetovne vojne ter upal, da bo čas sam opravil z njimi. Pa žal ni! Kot se je izkazalo, ostanejo miti in manipulacije povsem nedotaknjeni tudi, če kdo - tako kot Marko Simić v svojih Po sledeh soške fronte - napiše objektivno knjigo in v njej opozori nanje. Miti in manipulacije ostanejo povsem nedotaknjeni tudi po objavi objektivne zgodovinske resnice, saj večina ljudi enostavno nima dovolj znanja, da bi sami lahko presodili, katera verzija je pravilna.

Skratka, iluzorno je pričakovati, da bo objektivna resnica sama zmagala, če se ob tem ne razkrije in povsem razgali tudi njej antipod - mit ali manipulacijo, ki ji preprečujeta, da bi se uveljavila.

Tudi zaradi zadnjih dogodkov, ki jih si jih lahko preberete v prejšnji novici in ki so jih zaradi osebnih razlogov sprožili ljudje, ki jim je kljub javni gonji proti "grdim" zbiralcem ("dobri" so seveda le oni) v resnici kaj malo mar za zgodovino in dediščino soške fronte, sem prišel do sklepa, da bo poleg te zadeve potrebno počistiti tudi umazanijo, ki smo jo le zaradi ljubega miru doslej vsi tiho tolerirali. Zato sem se odločil, da bom odslej začel med drugim redno obravnavati in razkrivati tudi mite in manipulacije (tudi vsa njihova ozadja) z zgodovino prve svetovne vojne in soške fronte. Prvi članek, ki bo obravnaval mit o pomembnosti nemškega plinskega napada pri Bovcu 24. oktobra 1917 na celoten potek preboja pri Kobaridu in slepomišenju okoli števila žrtev, ki jih je zahteval plin, bo na teh straneh objavljen že ta vikend.

Zavedam se, da se bom s tem s svojim početjem zameril marsikateremu prizadetemu, vendar če se v vseh teh letih ni nihče od strokovnjakov in bolj poklicanih od mene opogumil, da bi opravil to neprijetno in nehvaležno, a nujno potrebno nalogo, jo bom jaz.

Tomaž Ovčak

 

 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px