Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
 
px
px px
  Fotografije tedna
  Panorame
  Letalske fotografije
  Primerjave nekoč-danes
px
px
px
px

Fotografije

Prva svetova vojna je bila že vojna, v kateri je imela fotografija velik pomen pa naj je šlo za letalsko fotografiranje sovražnikovih jarkov ali pa fotografiranje oddaljenih položajev z gore na goro, pri čemer so uporabljali teleobjektive z goriščnicami do 3000 mm. Profesionalnim vojnim fotografom, ki so delovali v okviru posebnih fotografskih oddelkov, dela ni zmanjkalo. Prva svetovna vojna pa je bila tudi že čas majhnih osebnih fotoaparatov, kot jih poznamo danes - imeli so jih predvsem častniki, ki so z njimi dokumentirali svoj vsakdanjik. Zapuščina prve svetovne vojne je torej bogata tudi s fotografskim dokumentarnim gradivom.

Ker smo tudi avtorji teh spletnih strani neozdravljivo zasvojeni s škljocanjem, je fotografijam posvečen cel razdelek. Zaenkrat je razdeljen na štiri dele. V prvem so fotografije tedna, ki jih bomo skupaj z opisi objavljali-dodajali vsak teden. Večinoma bo šlo za stare vojne fotografije, kdaj pa kdaj pa se bo med njimi znašla tudi kakšna novejša, ki si bo zaslužila daljši komentar. V drugem delu so panorame, vojne in sedanje. Gre za posebno vrsto fotografij, ki očarajo s svojo široko perspektivo. V začetku bodo objavljene 120- do 130-stopinjske panorame, narejene s starim ruskim Horizontom in novejšim Noblexom, kasneje pa bomo poskusili objaviti še kakšno 360-stopinjsko panoramo, kakršne si lahko ogledate na spletnih straneh Boštjana Burgerja.

Ob pogledih iz zraka na nekatera nekdanja bojišča človek še danes kar malo lovi sapo. Ko so razvite, so letalske fotografije res vredne vsakega tolarja, ki ste ga plačali pilotu, da vas je malo dvignil pod oblake. Zadnja skupina fotografij pa so primerjave nekoč-danes. Isto stojišče, drugi fotograf in okroglih 85 let razlike.

Fotografije so poskenirane in objavljene v formatih do 720 pixlov širine, ki se jih da pri tej zasnovi strani še normalno videti pri nastavljeni ločljivosti monitorja 800 x 600 pixlov. Če imate nastavljeno takšno ločljivost monitorja, so najširše fotografije že višje od vašega okna. Če si strani ogledujete z Internet Explorerjem, si lahko v teh primerih povečate (in tudi pomanjšate nazaj) uporabno višino okna s pritiskom na tipko F11. Uporabno višino oken bi lahko s skritjem naslovne vrstice povečali že mi, a naj bo to rajši stvar vaše odločitve. Pri panoramah pa vam bo pomagala le nastavljena ločljivost 1024 x 768 pixlov ali več. Zaradi velike širine fotografij in razmerja njihovih stranic 1 : 2,5 bodo vse poskenirane na 950 pixlov širine.

Potrebovali boste tudi hitro povezavo.Foto: Tomaž Ovčak
Spominska cerkvica Sv. Duha na Javorci v dolini Tolminke

 

px
 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px