Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Novice Novica 024 Prejšnja Naslednja
 

6. november 2002
Forum soška fronta in vse ostalo (ali obratno)

Zaradi preobilice rednega računalniškega dela, po katerem se človeku upira že vsak pogled v monitor, tudi na teh spletnih straneh v zadnjem času ni bilo objavljenega nič novega. Portal bo dostopen le še do konca leta, potem pa bodo njegove vsebine arhivirane na novem spletnem naslovu. Katerem, boste obveščeni pravočasno. K tej odločitvi o ukinitvi portala je zadnje mesece precej prispevalo tudi spoznanje, da nas čaka v bodoče še veliko pomembnejših in nujnejših nalog, kot je skrb za spletno obveščanje javnosti o dogajanju, ki je tako ali drugače povezano s soško fronto. Prva od najprioritetnejših nalog je priprava spletnega registra ohranjene nepremične dediščine prve svetovne vojne v Sloveniji - projekt, v katerega bo treba v prihodnjih letih vložiti vsaj 10.000 delovnih ur, bojim se, da bi utegnila biti končna številka celo dvakrat višja. Druga, prav tako nujna naloga pa je vzpostavitev učinkovitega nadzora nad obnavljanji dediščine, ki so se ob zavestnem neupoštevanju strokovnih metod dela letos spremenila v prava skrunjenja spomenikov in zgodovinskih območij. O problematiki obnavljanja dediščine soške fronte se bo v bodoče še veliko govorilo, pravi naslov za informiranje bo že okrogla miza, ki bo predvsem zaradi dobro argumentiranega in z dokazi temeljito podkrepljenega "teženja" spodaj podpisanega jeznoriteža 27. novembra 2002 organizirana na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti.

Spletne strani www.soskafronta.com bodo v bodoče namenjene le dvema projektoma (vse ostale vsebine bodo preusmerjene na forum, o katerem berite v nadaljevanju):

  1. Pripravi dosjeja v večih jezikih o obnavljanjih nepremične dediščine, s katerim bomo vzpostavili nujno potrebne varovalno-korekcijske mehanizme, ki naj bi v bodoče preprečevali podobne primere nestrokovnih obnov, kot smo jim bili v Posočju priča letos.
  2. Pripravi on-line registra vse ohranjene nepremične dediščine prve svetovne vojne v Sloveniji kot najnujnejši nalogi s področja varovanja te dediščine. Dokler nimamo pregleda, koliko in kakšne dediščine prve svetovne vojne v kakšnem stanju imamo ohranjene, ne moremo govoriti o varovanju in ohranjanju te dediščine. Tu se vse začne in konča, vse ostalo, vključno z letošnjimi "obnavljanji" dediščine, je le izogibanje pravim in nujnim nalogam.

Naloga iz 2. točke je grozovito velika. Njeno reševanje je ob količini dela in nezagotovljenih virih financiranja, ki so danes namenjeni uradno požegnanim skrunjenjem dediščine, ta hip še najbolj podobno računanju kvadrature kroga. Kako so se tega dela lotili v Franciji, si lahko preberete na teh spletnih straneh. Preberite vsaj prvi dve povezavi (Soissonnais 14-18, 1. in 2. del) na dnu strani, kjer je s slikovitimi izrazi opisano tisto, kar nas še čaka: "Making a complete and accurate inventory let by the French, German, English or American soldiers of W.W.I requires outstanding researches and meticulousness. A tremendous program was awaiting the founder members since the French county of the Aisne contains an enormous amount of caves, quarries and sites where many heavy combats took place. There were over 200 caves to file, numerous monuments which had almost been completely neglected, a continuous research of documents or objects... the task was immense and arduous."

V letih 1996-1999 sem s prijatelji delal terenski popis ohranjene nepremične dediščine v Zg. Posočju, verjemite mi, da Francozi niso prav nič pretiravali z oznakami. Če bomo delo priprave registra podcenjevali - tako po obsegu in zahtevnosti, - se nam bo zgodilo, da bomo brez pregleda vse ohranjene dediščine tudi ob stotih obletnicah prve svetovne vojne, ki se hitro bližajo.

Forum soska fronta 1915-1917Zdaj vam je verjetno že jasno, da bo moral za splošne novice, informiranje o dogodkih in tudi vsem ostalem razen dogajanja okoli dediščine odslej skrbeti nekdo drug. V bodoče boste to kar vi sami - namesto portala sem vam odprl prepotrebni in dolgo pričakovani forum, kjer bo lahko vsakdo sodeloval po svojih močeh in interesih. Želim si, da bi sčasoma postal za soško fronto in prvo svetovno vojno v Sloveniji nekaj podobnega, kot je MTB tabla za gorsko kolesarjenje. Naslov, kjer lahko vprašaš in izveš vse, kar te zanima o soški fronti, predvsem pa se srečaš s tistimi čudaki, ki jih zanima isto kot tebe.

V vsebine foruma se razen tehnične administracije ne mislim vmešavati, po nasvetu upravnika MTB table nastavitve foruma tudi nimajo omejitev, kar pomeni, da lahko v diskusijah sodelujejo vsi, tudi neregistrirani uporabniki. Ker bi si le želel izvedeti, koliko nas je tistih, ki nas zanima soška fronta, vas vseeno prosim, da se registrirate, kar vam ne bo vzelo več kot minuto časa.

Prosim, postavite povezave na forum, obvestite prijatelje o njegovem odprtju in sodelujte s prispevki v njegovih diskusijah, saj bo le tako res lahko zaživel in postal vir našega informiranja o dogajanju, povezanim s soško fronto in prvo svetovno vojno.

Urednik

 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px