Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Novice Novica 001 Prejšnja Naslednja
 

10. marec 2001
Namesto dobrodošlice

Takole, teden preizkušanja se je spremenil v mesec, napovedani jutri pa je trajal en teden. A kdor čaka, dočaka.

Strani so sedaj preizkušene in upam, da lahko rečem, da je njihova zasnova kar bulletproof. Če bi vam vidnost strani povzročala kakšne težave, mi jih, prosim, sporočite, pa bomo videli, kaj se da narediti.

Preden se lotim opisovanja drznih (utopičnih?) načrtov za prihodnost, moram seveda napisati, kaj je bilo narejenega doslej. Napisane so vse formalne vsebine, ki jih najdete v veji dobrodošli. Delovanje portala brez njih ni mogoče, zato so bile na vrsti prve. Jih je kar nekaj, preberite jih prosim, so namreč skoraj obvezno začetno čtivo.

Kako naprej? Sam se bom trudil tedensko pripraviti eno popolno evidenco spominskega obeležja in jo dodati v register. To bo spominsko obeležje tedna. Ko bo pripravljen naslednji opis objekta, bo šel prejšnji v register. Ko bom imel več dela, bodo na vrsti preprostejši objekti, ko bom brezdelno gledal v zrak, bodo na vrsti zahtevnejši. Glede tistega tedna me ne držati preveč dobesedno za besedo, lahko da bo kdaj obdobje tudi daljše. Častno prvo mesto v registru pa bo namenjeno avstro-ogrskemu križu na planini Golobar, ki ga vidite v logotipu levo zgoraj.

Ko bo objavljenih nekaj opisov, vam bo hitro postalo jasno, kaj imam v mislih. Poleg standardiziranega tekstovnega opisa objekta bodo zraven še številne njegove fotografije in zemljevid z lokacijo. Ker so seveda tudi digitalizirani zemljevidi (specialke 1:10.000 in 1:25.000) avtorska lastnina, se moram prej še dogovoriti z Geodetsko upravo RS o vseh pogojih njihove objave. Upam, da bo zadeva hitro in ne predrago rešena. Če bodo prvim opisom še manjkali zemljevidi, bodo ti dodani naknadno.

Vsakdo, ki bi želel sodelovati pri takšnem polnjenju on-line registra nepremične dediščine, je seveda toplo vabljen k sodelovanju. Dela je namreč čez glavo. S Simonom Kovačičem sem dogovorjen, da bo pripravljal rubriko eksponat tedna, pripravo tretje tedenske rubrike - fotografija tedna - pa si bova zaenkrat delila. "Tedenske rubrike" se seveda ne bodo menjale hkrati, pač pa tako, kot bodo nastajale.

Sam bom tedensko portalu lahko posvetil dan do največ dva dni dela, zato ne čakajte le naju in ne pričakujte čudežev. Seveda naju lahko držite za dane besede, če pa boste tudi vi pripravljeni sodelovati, bosta skupni delovni elan in učinek toliko večja.

Razen veje dobrodošli so ostale veje zaenkrat še brez vsebin. Počasi pa bo tudi tam vedno več zanimivega branja...

Tomaž Ovčak

 

 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px