Dobrodošli   Kontakti   Povezave
px px
Obeležja   Bojišča   Fotografije   Eksponati
px px
Publikacije   Članki   Reportaže   Novice
px
Portal Novice Novica 018 Prejšnja Naslednja
 

7. november 2001
Krn - pohod spomina 1918-2001

Organizacijski odbor Krn - pohod spomina 1918 - 2001 organizira letošnjo četrto prireditev dan pred zgodovinskim koncem prve svetovne vojne.

Prireditev bo 10. novembra 2001 ob 14. uri pri Krnskem jezeru. Pohod bo organiziran iz dveh smeri, in sicer iz Bohinja - od planinskega Doma pri Savici (Ukanc) ob 7. do 7.30 ure in iz Lepene, od koder je do koče slabi dve uri in nato še 15 minut do Krnskega jezera. V primeru slabega vremena bo organiziran pohod samo iz Lepene. Zaradi rezervacije v koči sprejemajo rezervacije na tel. 041 762 651 ali 04 537 23 13.

Dodatne informacije: GORE...LJUDJE


Mnenje urednika o vsakoletnem pohodu spomina

Mnenje urednika o vsakoletnem pohodu spomina, ki je organiziran ob obletnici konca prve svetovne vojne, je negativno. Zakaj?

1. Ti dogodki so vsako leto znova izrabljeni (zlorabljeni?) za nepietetno širjenje mitov o prvi svetovni vojni in njenih žrtvah, ki jih imamo že sedaj več kot preveč (mit o miljonu mrtvih na soški fronti namesto resnice o 300.000 smrtnih žrtvah soške fronte, pravljica o prvem blitzkriegu pri Kobaridu ipd.). Njihovo ponavljanje ni slučajno. Organizatorji bi lahko izkoristili priložnost in enkrat namesto mitov prispevali k razširjanju objektivne zgodovinske resnice. Bomo videli, kaj se bo dalo spet prebrati in slišati v medijih. Bodo za razširjanje mitov spet krivi le novinarji, ki pač le napišejo, kar slišijo in vidijo oz. jim povejo?
2. Množični in hrupni dogodki v gorah so ob povečani ekološki zavesti in poudarjanju osebnega doživljanja narave danes stvar preteklosti. Gorska narava enostavno ni primeren kraj zanje.
3. Še sploh pozimi in v snegu, ko živali potrebujejo za preživetje mir in vso energijo, gorska narava ni primeren kraj za uprizarjanje bučnih predstav z uporabo pirotehničnih sredstev. V Triglavskem narodnem parku ta že tako nimajo kaj iskati.
4. Zdi se, da gre za dogodek, ki je namenjen samemu sebi in medijskemu promoviranju udeležencev oz. organizatorjev.
5. Spoštovanje do vojakov, umrlih med prvo svetovno vojno, se da izraziti tudi na drugačen in bolj pieteten način - recimo z obnovo propadajočih vojnih spomenikov. Glej spodnjo od obeh fotografij. Ta primer je le eden od nekaj deset podobnih v naših Julijskih Alpah.

Predlagam, da se namesto sebi namenjene in zaradi zgoraj navedenih razlogov celo škodljive prireditve pri Krnskem jezeru odslej ob obletnici konca prve svetovne vojne vsako leto organizira pohod in srečanje ob kakšnem na novo obnovljenem vojnem spomeniku (tako bi poleg njega aktivno promovirali tudi dejavnost ohranjanja in obnavljanja teh pomnikov). Če smo sposobni na leto obnoviti vsaj eno takšno vojno obeležje (rajši tri), imajo tovrstne prireditve svoj smisel, če pa tega nismo sposobni uresničiti, so sebi namenjene spominske slovesnosti, na katerih se širijo miti, le farsa in v posmeh spominu na padle vojake, katerih spomeniki nam propadajo.

Prav s tem namenom bomo na tem portalu preko interneta in elektronske pošte poiskali pomoč pri iskanju dokumentacije in sredstev za obnovo oltarja na planini Lapač tam, kjer bomo verjetno naleteli na največji odziv - v Caltanissetti na Siciliji, od koder so bili vojaki, ki so omenjeni oltar zgradili. O dogajanju boste obveščeni.

Urednik

Foto: Tomaž Ovčak
15-centimetrska granata avstro-ogrskega možnarja M.1880 na Batognici. Eno od teh orožij je med vojno stalo v bližini spomenika na Peskih. V ozadju Triglav (levo) in Vrh nad Peski (desno).
 
Foto: Tomaž Ovčak
Vojni oltar v secesijskem slogu italijanskega 147. pehotnega polka (brigada Caltanissetta) na planini Lapač na Mrzlem vrhu. Vojaki tega polka so bili s Sicilije, na sliki pa je zrcalo našega resničnega odnosa do njihovega spomina. Vsak od teh vojakov je glede na močno pretirana števila smrtnih žrtev soške fronte, s katerimi je vsakokrat znova manipulirana slovenska javnost, umrl vsaj trikrat - očitno še vedno ne dovoljkrat, da bi si zaslužili primerno varovanje njihovih pomnikov. Lokacija oltarja: y=398645, x=120550, napaka=10- (Kliknite za prikaz lokacije v Interaktivnem naravovarstvenem atlasu Slovenije. Navodila za njegovo uporabo si lahko preberete tukaj.)
 
 
px
Dobrodošli | Povezave | Obeležja | Bojišča | Fotografije | Eksponati | Publikacije | Članki | Reportaže | Novice
px
px px
Nazaj na portal px
px px